new terrain

Kväll. Hemkommen från tufft skivstångspass på mitt nya gym. Har idag fått höra ännu en hemsk livshistoria. Det är lite konstigt för även om jag vet att alla kvinnor som bor på Home gör det på grund av allvarliga problem, blir jag alltid lika chockad och illa berörd när de berättar.

lyssnar på mew och chattar med charlotte och mår lite bättre.

montpellier på fredag!


weekend wars

Har nyss återvänt till mitt fina lilla rum efter en grym helg!
I lördags kom anna, julius och ett par andra killar hit, jag och anna spenderade eftermiddagen med att förgäves försöka ta oss med hennes bil till min parkering (tydligen var flera gator blockerade på grund av nån slags marknad) medan killarna skejtade... Vi träffade sophia på stan och gick allihopa hem till mig för att laga pizza i mitt pyttelilla kök, i min knappt fungerade gasugn... det lyckades (i stort sett) och vi hade förfest på mitt rum innan vi gick ut i den strasbourgiska natten... först kom vi till nån slags utomhusfestival, men lyckades inte komma in, så vi gick vidare, gruppen splittrades men jag, anna och sophia hamnade tillslut på en fantastisk erasmus-fest, vi dansade tills fötterna smärtade och gick hem för att sova hos mig. dagen efter, igår alltså, gick vi på strasbourgs musée des beaux arts, och sen följde jag med anna och julius till bischwiller, den lilla staden en bit härifrån där de bor. de har en stor, jättefin lägenhet som de delar med andra volontärer. där kan man ha fester! :D på kvällen åt vi choklad och såg bridget jones dagbok på fransk tv, och imorse tog jag tåget tillbaka till strasbourg. om två timmar börjar jag jobba. jobba eftermiddag är nice. speciellt en måndag efter en grym helg comme ce-la!

:D

I love your friends, they're all so arty

Igår utnyttjade jag mitt sprillans nya kulturkort och gick på museum gratis. Strasbourgs Musée d'art moderne et contemporain närmare bestämt! Många fina verk fanns det där, bland annat detta av Paul Klee. "Människan är Herrens mun" heter det, direkt översatt.

människan är herrens mun



på kvällen var det bio och franskdubbad meryl streep-film som gällde.

funderar förresten väldigt mycket på att gå på the virgins-konsert i oktober. det kostar 5,5 euro med mitt kulturkort. jag älskar mitt kulturkort.

författargatan

författargatan

HÄR VILL JAG BO!

lyx, byråkrati och sånt

Kom nyss hem från nån slags jättekonstig medlemskväll på Lafayetten här (om någon inte vet så är lafayette typ som en aningens lyxigare version av åhlens), jättehög musik och en massa tanter som sprang runt med champagneglas, jag och Mareike följde med ett par kompisar till henne som skulle dit efter att vi hade ätit middag på universitetsrestaurangen Le Stift. har köpt biljetter dit nu, det är inte jättebilligt eftersom jag inte är student, men ändå värt att slippa laga mat varje kväll, och måltiderna och bra och minst sagt rejäla! förrätt, varmrätt och dessert, som sig bör här i franskland!

Har bakat kakor på jobbet tre kvällar i rad nu. Fransyskorna älskar choklad och jag klagar INTE! Idag var jag också ute på en liten promenad med en av kvinnorna, hon blev alldeles till sig när jag sa att jag gillade hennes örhängen och insisterade på att jag skulle köpa likadana. Sen när jag sa att behövde nytt nagellack gav hon mig en hel hög med lack i färger som hon tröttnat på! :) trevlig dam det där alltså!

Imorse var jag på securité social med min handledare för att skriva in mig, men det var så mycket att fylla i så vi inte hann klart, måste tillbaka nästa vecka. har jättemycket liknande småärenden att uträtta nästa vecka, måste verkligen skriva en lista så jag inte glömmer nåt viktigt och, jag vet inte, blir utkastad ur landet eller nåt...

SUPERIEUR

det är franskanivån som jag ligger på enligt testet jag gjorde idag på Strasbourgs Université Populaire! :)
nu gäller det bara att hitta en tid som passar så kan jag börja läsa franska en gång i veckan vid sidan av jobbet! :D

ikväll gjorde jag chokladbollar med ett par kvinnor och en bebis på jobbet. de hade aldrig smakat det förut. det var en hit!

när jag skulle handla ingredienserna råkade jag träffa en svensk familj, de kunde inte franska och hade jättesvårt att hitta, när jag berättade att jag var svensk och kunde franska blev tanten så glad att hon kramade om mig!

alltid kul när man kan vara till nytta!

en kul tur

Igår var en äkta turistdag och jag älskar det! Jag träffade Mareike på stan och vi gick för att möta Sigrid som kom med buss från den lilla byn där hon bor. Vi åkte turistbåt längs L'Ille, floden som går genom Strasbourg, solen stekte och de tyska turisterna kryllade likt insekterna i vårt skafferi! (fräscht, jag vet) Sen gick vi och köpte glass på Place Kleber, det var någon konstig demonstration där med folk som smetade in sig med fejkblod och någon slags brasiliansk karnevalkaravan som drog förbi, bara sådär.

Sen visade både jag och Mareike upp våra bostäder, jag måste säga att jag blev lite avundsjuk på hennes nyrenoverade kök med brödrost och elspis och allt... men men, vad gör man? Jag tycker ändå att vårt kök är lite charmigt romantiskt bohemiskt sådär. Efter en hemlagad rismedtomatsås-middag mötte vi upp två andra tyska volontärer, Dorothée och Benjamin, och gick på ett par studentbarer. Sigrid sov över hos mig eftersom den sista bussen till hennes by gick redan kl. 21. Tyvärr hade jag inget extratäcke att erbjuda men väl ett tomt påslakan! alltid något! Hon åkte tidigt imorse och jag somnade om.

Lite senare väcktes jag av en hallelujakör (på riktigt!) från kyrkan utanför, jag har haft en soft förmiddag och om knappt en timme ska jag vara på jobbet.

Förresten har jag kommit på att Strasbourg är VÄRSTA kulturstaden! och det finns ett superbra kort som man kan köpa för 6,5 euro som låter en gå på teater, opera och konserter för 5,5 euro, bio för 4 euro och museum GRATIS! jag klagar INTE! :D

här kommer ett par bilder från L'Ille-turen. tycker de representerar de "två sidorna" av strasbourg, det gamla och lokala och det moderna internationella, om man så vill!

palais des droits de l'homme! (mänskliga-rättigheter-palatset)
(alltså seriöst varför ska det alltid vara en flint i vägen när man tar sådana här foton??!!)

temps libre

Idag är jag ledig eftersom jag jobbar på söndag. Har spenderat dagen med att spatsera runt i min nya hemstad och upptäcka diverse saker, blir mycket av det nu eftersom jag måste lära mig att hitta (och ni som känner mig vet ju vilket övermänskligt lokalsinne jag har...?) Idag har jag upptäckt: 1. strasbourgs jättestora superdesignade mediatek där man kan låna böcker, tidningar, dvder med mycket mera. funderar på att skaffa ett kort, de kostar 12 euro för studenter och kanske kan jag övertala dem att låta mig räknas som student (det lyckades på gymmet där jag var igår!) 2. shoppingcentret rivetoile, dessvärre är jag på tok för fattig för att ens tänka på shopping just nu 3. en liten hälsokost/alternativmedicin-butik, vid namn Aromystere, jag hade fått för mig att kolla efter eteriska oljor för att kunna tillverka egna krämer och sånt, men det verkade väldigt dyrt... 4. till min stora lycka, ett billigt sushiställe! 5. till min lite mindre lycka, att kylskåpet i vårt kök har gått sönder! jag blev således tvungen att trotsa den livsfarliga aggro-katten som vaktar dörren till fastighetssköterskans (heter det så?) kontor, för att be om hjälp. förhoppningsvis ska det lagas imorgon, och tillsvidare får vi ha våra kylvaror i köket på våningen under. jag fick på så sätt träffa ännu en av mina grannar därnere, en fransk studentska vid namn Louise.

Ikväll kanske jag har en bio"dejt", eller vi får se hur det blir. Och imorgon ska jag träffa Mareike, en tysk volontär som också bor här i stan.

här kommer några fler bilder, som efterfrågat. det är vår korridor, vårt kök, vyen från mitt fönster ner på gården, vyen från gatan in på gården, vår gatskylt och spårvagnen (le tram). klicka på dem så blir de större! :)




ps. förresten, kellogs special K är jättesockrigt här, jag äter det som godis!
om nu någon var intresserad av att veta det



parc de l'orangerie med mera

Igår var jag med på personalmötet och blev introducerad för arbetslaget på le home. Jag träffade min handledare Marie, det är en liten tatuerad kvinna med ljus röst och rufsigt mörkt hår som verkar supersnäll, tror verkligen jag kommer gilla henne! Conny var där också, och efter mötet gick vi upp till boenderummen (jag vet att det inte heter så men jag har för mycket franska i huvudet för att kunna uttrycka mig ordentligt på svenska...) och hälsade på några av kvinnorna. De som jag har träffat hittills är alla invandrarkvinnor, och de har olika typer av sociala problem såsom alkoholproblem, arbetslöshet, bostadslöshet,skilsmässoproblematik, våldsamma män etc. Flera av dem är väldigt unga och har barn.

På eftermiddagen träffade jag Marie, vi gick igenom en hel del praktisk information och gjorde upp ett schema för resten av veckan. Nu i början handlar det mest om att vara där, lära känna folk och se hur saker och ting går till. På kvällen kom conny över och vi åt middag tillsammans med efraim. killen som bor i ett av rummen på våningen under kom förbi en stund också, det är en schweizare som praktiserar i reformistförsamlingen för att bli pastor, verkar schysst.

Idag hade jag ett kort möte med Renée som är sekreterare och kassör, hon berättade lite om hur det funkar med pengar och sånt. Sen på eftermiddagen följde jag med på en utflykt med några av barnen till Parc de l'Orangerie, det är en jättehäftig park med djur (strutsar, apor, storkar...), fontäner, lekplatser osv. Eftersom skolbarn i frankrike är lediga på onsdagar ordnar le home alltid någon slags utflykt då. Solen sken och barnen var härliga, även om jag hade svårt att hänga med när de pratade... :P När vi kom tillbaka till le home satte jag mig en stund och tittade på tv med några av kvinnorna. ghost whisperer med fransk dubbning...

Nu ska jag nog gå och laga lite middag i vårt pyttelilla kök... Att det är så litet och gammalt är nog det jag kommer ha svårast att vänja mig vid, det och skor-inomhus-på-heltäckningsmatta-grejen, förstås.

men jag antar att det är en del av charmen... som gustav sa, kan det bli mer franskt än så? :P




INFLYTTAD!!!

NU ÄR JAG INFLYTTAD!!!!!!!!!!!!!!!

hämtades imorse av sekreteraren på home protestant, rené, hon tog mig först till min bostad för att lämna bagaget. jag har alltså ett rum i en byggnad som ägs av reformisförsamlingen här i strasbourg, det finns tre andra rum på min våning, och tre eller fyra på våningen under. det finns kök och badrum på varje våning, som man delar. köket är väldigt gammalt, och duschen på min våning funkar inte, men annars är det underbart här. det ligger jättecentralt, nära jobbet, rummet är jättefint, och jag får ha besökare som jag vill!

sen tog rené mig till min nya arbetsplats. jag fick träffa några av kvinnorna som bor där, några ur personalen och inte minst chefen. min handledare var dessvärre inte på plats, hon kommer imorgon, men till min stora glädje dök conny, den förra volontären på home, upp! hon visade mig runt, gav en massa tips, svarade på en massa frågor, det var superbra! hon är så omtänksam, tex hade hon gjort i ordning en pärm åt mig med exempel på olika typer av aktiviteter som hon anordnade under sin tid här. (om jag inte har nämnt det går alltså mitt jobb ut på att ordna aktiviteter för kvinnorna och barnen på home, som typ pyssel, sport, lekar, utflykter, biobesök etc.)

på eftermiddagen var jag ledig, jag packade upp, gjorde i ordning rummet och sen promenerade jag runt i strasbourg, njöt av solen och skaffade lite grejer som jag behöver, mat och sånt. på kvällen träffade jag min ena granne, efraim i rummet bredvid. han är från angola, pluggar juridik på universitetet här och är supertrevlig. hans kompis var här också. de hjälpte mig med mitt nya simkort till mobilen, med gasspisen, och inte minst med internet! jag blev sååå lycklig när jag fick veta att jag har gratis trådlöst på rummet!

nu kan jag skypa och sånt!

imorgon börjar jag jobbet kl 11, då det är personalmöte. sen ska jag förhoppningsvis få träffa min handledare, marie :)

(jag har alltså ett nytt, franskt, mobilnummer. hör av dig om du vill ha det.)

här kommer några bilder! först från la belle strasbourg, sen från MITT RUM! :D


(lägg märke till den fina välkomstskylten som conny gjorde till mig :D )

amoureuse

Jag är kär. I den här staden. Den är helt perfekt!

Igårkväll gick vi ut igen, först till en restaurang som hette Le Stub, och sen till en liten studentbar och drack jättegod sangria! Det var supertrevligt. Idag gjorde vi en sån där typisk skolgrej där man är i lag och får ett papper med olika frågor som man ska hitta svaren till genom att gå omkring och leta i staden. Solen sken, och Strasbourg var så fantastiskt vackert att jag nästan dog! Jag bor alldeles nära den allra finaste stadsdelen, den heter la Petite France och är, som en av killarna här uttryckte det, typ den mest romantiska platsen i hela världen!

ALLA MÅSTE KOMMA OCH HÄLSA PÅ!

Imorgon kl 8.30 blir jag hämtad här av en Madame Waentz, och sen får jag se mitt nya hem och min nya arbetsplats!

rätt nervöst alltså...

si vous voulez partager...

SPOTIFYREKLAMEN ÄR PÅ FRANSKA HÄR!!!!!

une bonne nuit

mycket lekar blir det på denna kurs. och mycket lyssna på U2 med jean-daniel (idag gjorde han en jättefyndig grej, han skrev först U2 på ett blädderblock, sen satte en 4 framför... så det blev "for you too"!!!! han är fyndig den där killen alltså) och mycket sitta-i-grupp-och-skriva-saker-på-stora-papper-övningar. men det är okej. helt okej.

igår, efter cabaret-kvällen (som för övrigt bjöd på allt från polsk dans till tysk skönsång och litauiska lekar) gick några av oss ut för att fira en tjej som fyllde år. första utgången i strasbourg alltså! blev egentligen inte så mycket av den, tydligen har typ inga klubbar öppet på fredagar, men vi gick till en bar och drack jordgubbsöl(!!!) det var nice. och jag hittade charlottes framtida make...

idag har vi eftermiddagen ledig, får se vad vi hittar på...

I Tyskland nästan

Hej jippie yes vad glad jag blev när jag fick reda på att det finns trådlöst Internet (eller, som vi säger här i franskland, WIIIIFIIIIIIII)! Jag kan alltså använda min egen dator, med svenskt tangentbord! :D

 

Kursen för volontärer har nu pågått knappt två dagar. Det är nästan sjuttio ungdomar här, och en överväldigande majoritet är tyskar. Förutom dem finns det några ungrare, några fransmän, en spanjor, en norska, en tjeckiska och en turkiska. Och så Sigrid och jag. Så det blir mycket språklig förvirring, det blir det. Det pratas mycket tyska här, och franska såklart, och engelska, och så pratar ju jag och Sigrid svenska med varandra, och med norskan… Kort sagt väldigt förvirrat, man blir trött i huvudet. Men lite kul är det också förstås.

 

Vi har gjort många olika ”lära-känna-övningar”, lekar osv, vi har fått administrativ information, och vi har fått prata om våra förväntningar, rädslor osv. En del av det vi har gjort har känts ganska flummigt, men det mesta har varit bra. Vi har också besökt Europaparlamentet som ligger alldeles nära här. Det var riktigt maffigt! Igår på kvällen hade vi en slags ”provsmakningskväll” med specialiteter från de olika länderna. Jag bjöd på Finncrisp, kanske inte direkt svenskt men men...skandinaviskt iallafall. Ikväll ska det vara en såkallad ”soirée cabaret” med olika uppträdanden. Kan bli spännande…

 

En av kursledarna här är jätterolig, han heter Jean-Daniel, har grå hästsvans och går alltid barfota. Han spelar upp olika U2-låtar för oss och vill att vi ska reflektera över texterna. En riktig cooling alltså.

 

Jag har förresten fått reda på att jag ska på en annan kurs den 25 september-1 oktober, alltså om tre veckor, en som är speciellt för EVS-volontärer. Den kursen som jag går nu är för dem som åker via min samordnande organisation VISA, så det är inte bara EVS-volontärer utan även andra (bland annat en hel del vapenvägrar-tyskar) Så jag ska gå två kurser här. Måhända lite överflödigt, men men, den andra kursen kommer i alla fall vara nere vid kusten, nära Montpellier, så det lär bli GLASSIGT!

 

Aja, a tout à l'heure, till det här magiska WIIIFIIIrummet lär jag ju återkomma


FRAMME!

nu sitter jag pa strasbourgs stadsbibliotek, vid en dator med franskt tangentbord, sa ni far ursakta bristen pa svenska a a o...

allt har gatt jattebra hittills! flygresan igar gick smidigt, utan konstigheter, jag reste tillsammans med sigrid, en annan volontar fran sverige. vi blev hamtade pa flygplatsen av anne marie fran organisationen VISA som ar de som ordnar ankomstkursen for alla volontarer, och hon korde oss till centre st thomas dar vi ska bo denna vecka medan kursen pagar. forst var det lite krangel med vart rum, men det loste sig som tur var, och vi kunde sova  gott pa natten :)

det drojer tills i eftermiddag innan de andra kommer och kursen startar, sa idag ar jag och sigrid helt lediga. sa vi tog den ultramoderna sparvagnen in mot centrum for att se oss omkring i staden. och jag sager bara sahar; strasbourg ar SAGOLIKT! det ar en gammal stad, med sota gamla hus och affarer och kafeer, det rinner en liten flod genom staden, med massa sma sota broar, allt ar helt enkelt otroligt pittoreskt! fast anda modernt med sparvagnen, universitetet, europaparlamentet... och sa pratar alla franska! kan det bli battre!! (okej nu hittar jag inte fragetecken pa tangentbordet...)

vi gick forbi dar jag kommer att bo, 4 rue de bouclier, och det lag typ i det sotaste kvarteret i hela stan! och det lag alldeles nara en julbutik som har oppet aret runt (det kommer ina gilla!)

nu maste jag nog ga, tror var internettid ar slut snart... men jag aterkommer! formodligen inte forran nasta vecka dock, tror inte jag kommer ha tillgang till internet medan kursen pagar

A BIENTÔT!


RSS 2.0