besök i julens huvudstad

irina+oliviajulmarknadadventsfika

advent

i helgen öppnade strasbourgs berömda julmarknad! jag, irina och olivia (fina tjejer som jag lärde känna på min evs-kurs i montpellier och som hälsade på mig nu i helgen) strosade runt bland allt krimskrams och alla turister, drack underbart varmt vin, åt bretzels och njöt av den mysiga, om än något hysteriska, stämningen som börjar infinna sig här i julens (självutnämnda) huvudstad. i söndags åkte vi dessutom turistbåt (jag undrar hur många turer med den där turistbåten jag kommer hinna med under min tid här, den här gången roade jag mig i alla fall med att lyssna på barnversionen av hörguiden, där de bland annat jämförde EU med barn som leker på skolgården, en helt okej och ytterst pedagogisk jämförelse enligt mig) och så "besökte" vi europaparlamentet (det var stängt), och adventsfikade sedan i bischwiller, söta anna hade bakat kakor och tillverkat en fin adventskrans. imorse åkte olivia supertidigt medan jag och irina tog det lugnt, hann med ännu en julmarknadsrunda innan jag började jobba och hon åkte hem. på jobbet idag julpysslade vi; dekorerade ljus, målade med fönsterfärg och hängde upp "snöflingor" i bomull.
nu kommer anna snart hit för att sova över eftersom hon är ledig från jobbet imorgon.
här kommer en bild, fler kommer snart!
julhuvudstaden

bättringsvägen

idag har jag mått lite bättre och orkade faktiskt handla mat alldeles själv. baguette och juice och goda ostar, halstabletter och tröstande choklad. dessutom räddades min sjukdag av att charlotte också var sjuk hemma i sverige och att vi kunde sitta och klaga och skvallra och prata musik och snygga killar via den underbara kommunikationsväg som är skype.
imorgon hoppas jag vara frisk nog att gå till den fjärde och avslutande delen av min könsbaserat-våld-utbildning. det ska handla om prostitution, bland annat.
och till helgen måste jag absolut vara frisk, för då får jag internationellt besök minsann! olivia från england och irina från österrike, som jag båda lärde känna på evs-kursen i montpellier, kommer hit och hälsar på!
en annan sak som gjort min sjukdag bättre är det här. och det här och det här

att vara sjuk och bo själv

VEM SKA HANDLA MAT TILL MIG NÄR MIN MAT TAR SLUT!!!???

malade...

huvva, precis som förutspått är jag sjuk. jag har varit vaken två timmar och är redan extremt uttråkad. jag lyssnar på sorglig musik och äter nutella och facebookstalkar folk och tycker synd om mig själv.
det är verkligen en helt annan sak att vara sjuk när man bor själv.

mini-session

i helgen var jag i colmar för en "mini-session" med min volontärorganisation VISA. det var som en träff för oss som bor i samma region, ett tillfälle att träffas och prata om vår första tid här. jag och några kompisar åkte till colmar redan på fredagkvällen och sov över hos sophia som bor där, och sen började mini-sessionen med alla andra på lördagmorgonen. vi promenerade i staden, pratade, gjorde vissa små gruppövningar men i stort var det en avslappnad helg med mycket fritid och en skön stämning. på lördagkvällen gick vi ut och sen sov vi på ett ungdomsvandrarhem. på söndagen fick vi göra och måla gipsmasker, kul förutom klaustrofobipaniken jag kände med hela ansiktet, även ögon och mun, täckt av vått gips.
det har varit en väldigt fin helg, kul att träffa alla igen. nu känns det dock som att jag börjar bli sjuk vilket är mindre kul... men men. c'est la vie

mer SPEKTAKEL!

det franska ordet för föreställning (som i dans-, opera-, teaterföreställning) är spectacle. det tycker jag är lite komiskt för med ordet spektakel tänker jag mig någon slags galen kabaréshow, med tokiga kostymer och massa höga kickar och sånt.
idag var jag på ännu ett spectacle, den här gången med de allra yngsta barnen från home. det var en söt liten pjäs om en mamma och hennes (marionett-)barn. fint. och definitivt utan höga kickar.
efteråt hade jag ett litet gympapass, med en ny kvinna den här gången. och sen hade jag fransklektion på det populära universitetet. funderar på att hoppa av den kursen, gillar inte alls läraren och tycker inte att jag lär mig så mycket. nu sa jag i alla fall att jag skulle vilja öva mer på grammatik och sånt, så vi får väl se om det blir nån förbättring.

alice i obernai

har precis kommit hem från obernai, en stad 30 km härifrån, där jag var på teater med några barn och en kvinna från home. det var en slags marionettversion av alice i underlandet, väldigt coolt.
idag har jag annars varit på personalmöte, låtit framkalla foton från barnkalas och bakat kakor på jobbet. julfesten på home kommer vara den 13 december (alltså samma dag som lucia!) så det är hög tid att börja förbereda!
nu har förresten mamma bokat sin resa hit, i januari, dagen efter min födelsedag kommer hon och william. som jag längtar!

15/11

på begäran ska jag berätta mer om hur det gick till i torsdags med "les petits moments de bonheur". sagoberättaren som kom var en ung tjej, en student som gör detta på sin fritid. jag var med när hon läste böcker för två kvinnor med barn, den ena hade alltså precis fått tillbaka sina två små barn från barnhem, och i början verkade de lite skygga och höll sig nära mamman, till skillnad från den andra kvinnans två barn som var väldigt entusiastiska, skrattade, kommenterade och hela tiden ville välja nya böcker. men sagoberättandet gjorde alla mer avslappnade, mammorna som i början satt på varsin stol satte sig tillsammans med barnen på golvet, och de två blyga barnen vågade sig närmare. det var otroligt mysigt, särskilt eftersom det kändes att det uppskattades av såväl mammor som barn. förhoppningsvis inspirerar det mammorna till att själva läsa böcker för sina barn.
min helg har varit både vilosam och rolig. igår hade vi en fest hemma hos carla i bischwiller. hon har verkligen en jättefin lägenhet som man skulle betala svindyrt för i stockholm, eller i vilken stad som helst egentligen. i början delade hon den med en annan volontär men nu har den andra flyttat och hon har den helt för sig själv. vi brukar säga att det perfekta vore om man hade hennes lägenhet fast placerad där jag bor, mitt i strasbourg. fast jag gillar ju förstås mitt lilla fina rum också.
åh, idag bakade vi kakor hemma hos anna och julius! inte riktigt pepparkakor men nåt liknande, tyskt. det var mys

kakbak


bonheur

Ikväll kom en sagoberättare till home, från "les petits moments de bonheur" som jag berättat om förut. Det var verkligen en speciell stund, en av mammorna har precis fått tillbaka sina barn från ett barnhem och det var en underbar stämning.
häftigt att få vara med om!

freiburg

Idag, armistice-dagen, var jag med anna, carla och julius i freiburg, enligt vissa tysklands allra finaste OCH soligaste stad. kändes sjukt att kunna köra över och spendera dagen i ett annat land, bara sådär. staden levde verkligen upp till sitt rykte, den var jättefin (måhända inte lika fin som strasbourg, men det är det ju få städer som är) en studentstad med mysiga gamla kvarter och roliga butiker.
vi promenerade runt, fikade, shoppade och åt på restaurang. det var kyligt men soligt, och trevligt med lite miljöombyte. jag lärde mig många tyska ord också, vilket jag i och för sig gör hela tiden så pass mycket som jag umgås med tyskar.
har förresten upptäckt att det tydligen blivit omöjligt att göra mellanrum i mina bloggtexter. så bara så ni vet är det inte meningen att skriva ihop allt på detta viset.
imorgon är del två av min mini-utbildning och sen är det ju snart helg igen!

planer

Imorse hade jag i uppdrag att väcka tre barn och ta med dem till skolan, eftersom deras mamma jobbar tidigt. Barnen var snälla och det gick så bra så. Jag ska göra det två gånger i veckan tills de kan hitta en annan lösning. Efteråt gympade jag med en kvinna, såg på film med en annan, och spenderade eftermiddagen med att göra reklam för les petits moments de bonheur samt planera resten av min vecka. en praktisk kunskap som jag verkligen förvärvar på det här jobbet är att beräkna och planera min egen arbetstid. ibland tänker jag att det skulle vara skönt att bli tillsagd när jag ska komma och gå, det skulle bespara mig mycket tankearbete, men jag vet att jag lär mig så otroligt mycket mer på det här. på tal om planer är jag så glad för alla de små resor som jag planerar med mina kompisar. nu närmast på onsdag när det är röd dag i frankrike, "armistice-dagen", alla är lediga och allt är stängt. så vi har tänkt åka till freiburg i tyskland, för där är det ju inte röd dag. ett perfekt tillfälle för mig att besöka tyskland med tyskar!

strasbourg-bischwiller-strasbourg-bischwiller-strasbourg

Föreställningen i fredags var jättehäftig, klätterväggsklättrande och repakrobatik och en fin kärlekshistoria. Efteråt åkte jag till Bischwiller där jag spenderade resten av kvällen och natten. Igår åkte jag och tjejerna in till Strasbourg för att shoppa. På kvällen var vi först på bio, sen träffade vi en del av gänget från den franska hemmafesten på en bar, och sen gick några av oss och dansade på en nattklubbsbåt(!!!). Det var grymt. Sen blev det efterfest. Idag var jag, anna och julius och simmade på badhuset i Hagenau, sen chillade vi i Bischwiller och anna klippte mitt hår. Jag tog sista tåget hem och HÄR ÄR JAG NU!

utbildad

Idag var första dagen på den lilla mini-utbildning jag ska gå alla fyra torsdagar i november om sexistiskt våld - mekanismerna, juridiken och omhändertagandet av de utsatta. Det är en kurs som anordnas av den regionala delegationen för jämställdhet och kvinnors rättigheter, och som riktar sig till socialarbetare, jurister, vårdpersonal, poliser, volontärer och studenter som på något sätt ägnar sig åt dessa frågor. Temat för den första dagen var allmänna definitioner samt de juridiska aspekterna av det hela, och även om det var väldigt komplicerat och svårt att förstå, särskilt eftersom det var på franska, var det sjukt intressant! Kan verkligen tänka mig att ägna mig åt denna typ av frågor även i framtiden, men kanske snarare som jurist än som socialarbetare.

Det slog mig plötsligt, när jag satt där och antecknade, att jag faktiskt inte går i skolan längre och det känns fortfarande så overkligt. Det slog mig också hur pass mycket jag faktiskt lärde mig förra året på att göra vårt projektarbete (jag, maria och ellinore gjorde om mäns våld mot kvinnor i sydafrika) Jag kände igen termer, teorier och så vidare. Så kul att det är kunskaper jag kan ha användning för!

imorgonbitti är det gympa igen, med samma kvinna och kanske någon mer. på kvällen ska jag på teater med några kvinnor och några barn. nu är jag dödstrött och ska snart gå och lägga mig skittidigt. NATTI

hej endorfiner!

HEJ! jag har precis haft mitt första gympapass på jobbet för en kvinna som var jätteentusiastisk, hon vill göra det två, tre gånger i veckan sa hon!

hon sa att hon kände sig fri och att det var en känsla hon hade glömt bort

3/11

Har nyss hållt mitt kanske hittills mest lyckade yogapass för två kvinnor och känner mig nu äntligen skönt avslappnad efter en hyfsat stressig dag. Var i Bischwiller igårkväll för att testa deras franskakurs, och sov över hos Carla. Skulle ta tåget klockan 8.04 tillbaka till Strasbourg för att hinna med personalmötet kl. 9, och vaknade en kvart innan! Lyckligtvis kan jag vara snabb när det behövs, så jag hann. På eftermiddagen lånade jag en kollegas mediatek-lånekort för att låna cd-skivor till mina yoga och gympa-pass, men när det visade sig att det kortet var ogiltigt fick jag gå hela vägen hem för att hämta nödvändiga dokument (fransmän gillar det där med dokument) för att skaffa ett eget kort. Omständigt, men nu har jag ju i alla fall ett eget kort, som dessutom betalas av Home eftersom jag (bland annat) ska använda det för jobbgrejer, så det är nice!
Senare, på jobbet, inträffade ännu en dramatisk och omskakande sak, det känns som det är varje vecka nu. Yogapasset var i alla fall bra som sagt, både för mig och kvinnorna tror jag.

min fina vecka

imorse vinkade jag av charlotte på tågstationen. sorgligt var det, och drog upp en massa minnen från när jag sa hejdå till alla i sverige innan jag åkte hit, för exakt två månader sen nu...
veckan har varit underbar. jag och charlotte har åkt turistbåt, varit uppe i katedraltornet, varit på museum om alsace, shoppat, promenerat, (en gång såg vi bävrar!) ätit tarte flambées på finrestaurang och fikat, fikat, fikat och fikat igen. i onsdags var vi till och med lite hurtiga. solen sken, vi var och hälsade på gänget i bischwiller, cyklade och picknickade i hagenau-skogen. i fredagskväll kom bischwillergänget hit och vi gick ut med dem, och igår var the virgins-konserten en absolut fabulös avslutning på en mycket mycket fin vecka! idag, efter att som sagt ha vinkat av min kära charlotte, har jag hängt med julius och carla som var med på konserten igår och som också sov över hos mig inatt. nu har de också åkt hem och för första gången på länge är jag ensam.
förresten har vi (jag och mitt tyska crew) nu bokat en lägenhet i alperna från den 26 dec - 2 jan, vilket alltså innebär att jag inte åker hem till sverige över jul. julhelgen tänker jag fira på jobbet med kvinnorna och barnen. en annorlunda jul i år alltså.
jag tittar på de här bilderna och suckar. så så fint.

fika med charlotte

en av många fikasessions


the virgins

the virgins-konserten


RSS 2.0