saker man glömmer när man bor i frankrike

1. att det faktiskt inte är sommar än
2. att det faktiskt är valborg!
nån sån här brasa blir det icke för mig i år, men nästa år, i uppsala...

pique-nique

idag var det 29 grader varmt här. 29! grader! varmt! och det är inte ens maj än!
dagen till ära hade jag picknick med kvinnorna från jobbet. nere vid kanalen, med baguette, sallad och banankaka.
imorgon kommer en kvinna från min volontärorganisation och hälsar på mig på jobbet. sen vill hon se min bostad. så nu måste jag städa.
strasbourg!
<3

vem kommer till eurockéennes?

Julian Casablancas

DEN HÄR KILLEN GÖR!

Franchement!

Vår resa började i Reims, hos Olivia. Fast det gjorde den ju inte riktigt. Utan på riktigt började den ju som så ofta resor med franska tåg gör, nämligen med strejk. På grund av denna strejk fick vi först ta en omväg via Paris, där vi spenderade några timmar med ryggsäck på innan vi fortsatte till Reims. I Reims var det hiphopfestival! En kompis till Olivia var med och organiserade, så vi fick gratis inträde till både en konsert på fredagen och en danstävling på söndagen där vi dessutom frivillig"jobbade" (dvs: åt gratis mat, fick gratis t-shirt, fick ett tufft passerkort med tillträde överallt, och blev ibland ombedda att stå i en dörröppning en kvart eller så och hindra folk från att ta fel utgång, typ så) På lördagen var det dessutom Olivias födelsedag! Så den firade vi med hennes vänner på en superpizzeria, bland annat.
I måndags fortsatte vi (eller återvände) till Paris! Där mötte vi Irina och tog in på hotell (det var faktiskt lika billigt som ett vandrarhem! plus gratis frukost!) Paris bjöd på solsken, Centre Pompidou, de fina kvarteren St. Germain och Quartier Latin, Père Lachaise, Jardin de Luxembourg, båttur på Seine, Montmartre och Sacré Coeur, samt "Truskel" som påminde om Ace (äntligen, ÄNTLIGEN något i frankrike som påminner om ace!)

I onsdags skulle vi ta tåget klockan 6 på morgonen från Gare de l'est... trodde vi. Nähäpp, det var visst Gare de montparnasse. Som vi ju borde ha insett med tanke på att Bordeaux knappast ligger öster om Paris. Att Montparnasse ligger en rejäl bit bort, samt att metron öppnade tjugo i fem, hjälpte ju knappast. Vi sprang och sprang och missade tåget med en minut. Bytte till en timme senare och dubbelt så dyra biljetter.
Jaja, sånt som händer.

I Bordeaux var det vackert och soligt och bra shopping (men jag är sparsam, det är jag!) På kvällen åkte vi ut på landet, till La Force utanför Bergerac utanför Bordeaux. Vi har volontärkompisar som jobbar där på en stor institution för handikappade. Det var verkligen som sommarlov! Vi tog cykeltur och solade i gräset och promenerade och lagade goda middagar. Och det luktar så gott på landet!
Vi var tvungna att åka tillbaka till Bordeaux redan igårkväll, trots att vi inte hade nån sovplats där, eftersom vårt tåg hem gick kl 6 imorse och det inte går några tåg bergerac-bordeaux så tidigt på morgonen. Som tur var hittade vi ett hotell där vi kunde lämna in vårt bagage eftersom bagageutrymmet på tågstationen var stängt. Sen gick vi och dansade på en "Electro Juice Boat".
Så imorse somnade jag gott i ett förstaklass-tågsäte (det var ett specialerbjudande på första klass, det var knappt alls dyrare än andra)
Och nu är jag hemma i Strasbourg igen. Och imorgon ska jag tillbaka till jobbet. Här kommer bilder!
reims
olivia, anna och carla i reims

paris
st.germain, paris


la force
carla cyklar

picknick
picknick


ostbricka i la force



reims 16-19, paris 19-21, bordeaux/bergerac 21-25/4

imorgon åker vi!


sportdag

idag har varit en aktiv dag. två gympa- och ett yogapass! och imorgonbitti ska jag på joggingtur i petite france med home-kvinnor som den hurtbulle jag är (?)
föresten tyckte mamma att jag skulle berätta att jag lyckades med att steka potatis (?)
tydligen intressant på nåt sätt
i övermorgonbitti börjar min semesterresa med anna och carla! först ska vi till reims där det ryktas om gratis hiphop-konsert minsann! perfekt för en hiphop-älskare som jag (???)
puss!

helgens gäst

william
var den här stjärnan!
med honom, pappa och eva var jag på turistbåttur, chokladmuséum, alsace-muséum samt flera kaféer och restauranger.
dessutom sökte jag till högskolan. juridik i uppsala är förstavalet. läskigt!
idag jobbade jag återigen på dagiset, le petit home a l'etage. och jag ska säga er, att även om bebisar kan vara sjukt jobbiga är de nog ungefär det bästa som finns i världen. (men oroa er inte, jag tänker inte skaffa nån på ett tag)

strutzelbronn

så hette byn där jag varit på séjour i tre dagar med jobbet. i norra vosges-bergen. regionen lorraine. den närmaste staden heter bitche (på riktigt!)
det var jag, två kollegor och en praktikant, sex kvinnor och åtta barn. det var otroligt vackert och soligt! vi promenerade, lekte med barnen, spelade spel och åt sjukt god och väldigt internationell mat.
nu ska jag sova, imorgon kommer pappa, eva och william. ville visa en fin bild. godnatt nu!

markha, victoria, ibrahim och karamba


annandag påsk

kom nyss hem från middag på thairestaurang med anna samt christiane och benjamin - två volontärkompisar som var här på besök och som vi snart ska hälsa på i bergerac!
har haft en väldigt fin påskhelg som innehållit två b-willer-fester och en utgång i strasbourg med bl.a issouf.
jag älskar långhelger!
imorgonbitti bär det av till vosges-bergen med jobbet. packar varma kläder. kommer hem på torsdagkväll, och på fredag kommer william, pappa och eva hit!

GLAD PÅSK

igår jobbade jag på homes nystartade dagis, "le petit home a l'etage". det är en verksamhet som styrs av home men i en annan lokal; ett dagis för socialt utsatta familjer, dels kvinnor från home men även andra. just nu behöver de lite extra hjälp så igår hoppade jag in där för första gången. otroligt mysigt, vi lekte med modell-lera och klossar, dansade och gjorde kullerbyttor med de små knytena. barn är ju fantastiska, men jag är ändå glad att jag främst jobbar med vuxna annars. det blir liksom ett annat utbyte med vuxna.
tog en paus från dagiset mitt på dagen eftersom jag ordnade ett biobesök för kvinnorna på home. sin nombre, såg vi. en mexikansk väldigt stark film om gängvåld och folk som försöker ta sig över gränsen till usa. efteråt berättade en av kvinnorna, som är mexikanska och har bott i usa, att hon själv rest på ett sånt där överpackat tåg mot gränsen, att det var otroligt farligt, flera dog och hon hade tur som klarade sig... sådant känns så overkligt att höra.
ett sånt här tåg
på kvällen var jag på bio igen, med en kompis. såg alice i underlandet! franskdubbad (haha) och i 3d (vilket ju knappast var värt att betala extra för.) men åh, jag älskar tim burton!
och hans fruga
och nu är det ju påskhelg, dvs LÅNGHELG!

RSS 2.0