dan före dan

veckan har varit helt fullspäckad med jobb. shoppingturer, matlagning, paketinslagning, yoga, gympa med mera. nu är jag helt utmattad men peppad för imorgon! på morgonen ska vi handla det sista som behövs till julmiddagen, sen laga mat och fixa fram till själva julfesten som börjar kl 8 på kvällen. vi ska äta, leka lekar, sjunga, dansa...
till alla som läser det här vill jag önska en riktigt underbar jul! det är flera som jag tänker på och saknar speciellt just nu, jag tror ni vet vilka ni är :)
GOD JUUUUUUUUUUL!!! :D

19 december

Igår kom årets första snö till Strasbourg, precis när jag hade konstaterat att det tydligen snöar överallt förutom just här. Nu ligger det som ett fint puderlager över allt och gör världen så mycket vackrare, som ni kan se på förra inläggets bildkavalkad. Igårkväll var det återigen fest hemma hos den strasbourgiske kille som sophia lärde känna på tåget för ett tag sen och som vi redan festat med flera gånger. Det var en galen och fin fest med raklödder överallt, bland annat. julius, anna och carla sov över här och fruktansvärt tidigt (efter en halvtimmes sömn) åkte de iväg för att hinna med sina tåg till tyskland där de ska vara en vecka och fira jul. deras skidgrejor är kvar här dock, för på juldagen kommer de tillbaka hit och sen är det iväg till alperna som gäller!
Idag körde jag en liten shoppingtur, och hälsade på issouf och agathe i deras julmarknadsstånd på place kleber. där kunde man köpa grejor direktimporterade från village artisanal i ouagadougou, dricka varm ingefärasaft och lyssna på en trevlig julkör. men svinigt kallt är det ute!
nu ska jag värma mig med varm choklad. imorgon är det FJÄRDE advent!!!

neige


malade encore!

precis som rubriken indikerar är jag sjuk igen och det finns inget alls spännande att berätta, förutom förstås att jag varit hos doktorn och fått konstiga mediciner utskrivna, en av dem är doserad i konstiga glaskapslar som man måste bryta sönder med våld(!!!)
och så har jag upptäckt radio dept! lite sent kanske, men bra.

GLAD LUCIA

här fattar ingen vad det är. jag var tvungen att söka på luciatåg på youtube för att få min årliga dos av denna eminenta tradition.
imorse, efter julius fest igår, var det rätt tungt att gå upp klockan tio för att hinna med tåget från b-willer tillbaka till strasbourg och jobbet. men när jag väl kom dit var det underbart. jag och två kvinnor dekorerade pepparkakor med karamellfärgad glasyr och stjärnströssel, och sen var det julfest! det började med ett spektakel, det var en kanadensisk sagoberätterska med världens mimik och kroppsspråk, riktigt bra. och sen kom tomten!!! först fick alla barn julklappar, sen alla kvinnor, och sen... jag(!!) och den andra unga praktikanten, pauline. jag fick en bok om yoga och en vacker sjal som min kära handledare marie valt ut. blev otroligt glad, fick ju dessutom gå fram och kindpussa tomten, jag med.
efter julklappsutdelningen var det fika och mingel och till och med lite dans. jag kom nyss hem, trött och med lite feber. imorgon tar jag kompledigt.


halvvägs till jul

och hemlängtan har börjat sätta in, ordentligt.
vet inte om det har mest att göra med mig nedsatta allmäntillstånd (den jobbiga förkylningen och halsontet från häromveckan är tillbaka), julstämningen, pepparkakorna, eller mammas fina mejl. tror det är lite av allt. så mycket som jag ser fram emot att fira jul på home och försöka medverka till en trevlig stund för människor som har det som svårast just i jultider, gör det nästan ont i mig vid tanken på att släkten samlas hos moster och morbror i strängnäs, vid tanken på lucia och svt-julkalender, glögg och svenska julsånger.
dock har jag saker att glädjas över! igår hade jag mitt hittills mest lyckade gympapass, hela fyra kvinnor och jag! det är rekord, vi fick knappt plats! idag har jag köpt skidbyxor till alpsemestern! efter alpsemestern är det halvvägs-volontärkurs i cannes! imorgon är det julfest på jobbet! om exakt en månad är det min födelsedag och dagen efter kommer mamma och william hit! och ikväll är det julius födelsedagsfest, tills dess försöker jag kurera mig med strepsils och varm choklad och pepparkakor och sufjan stevens julskiva
åh åh åh jag höll på att glömma! en annan sak att glädjas åt! heja pete! heja sommaren! tagga tagga tagga!
åh nu mår jag mycket bättre! titta hur fint det är i strasbourg, dessutomstras
julgran place kleberpetite france
(olivias bilder)

10/12

idag åt jag lunch hemma hos issouf och agathe. de har en väldigt fin liten lägenhet ett par spårvagnsstationer härifrån. de visade bilder från burkina och issouf berättade om alla tunnelbanestationer han besökt i stockholm, bland annat.
ikväll dekorerade vi julgranen på home. riktigt tjusig blev den. dessutom försökte jag visa hur man bakar lussebullar, vilket gick lite sådär eftersom vi inte hade någon jäst och använde bakpulver istället... det blev inte som lussebullar direkt, mer som någon slags scones med saffran typ. men men. fina blev de iallafall, och ätbara. pepparkaksdeg gjorde vi också, som vilar tills imorgon. i det receptet ersatte vi sirap med honung och bikarbonat med bakpulver och hoppas på det bästa. när jag smakade på degen gav det mig iallafall värsta smakminnes-flashbacken till svunna jultider, vilket ju borde vara ett bra tecken.
i värsta fall har jag ju mina ikea-köpta fabriksproducerade peppisar.

ikea och afrikansk dans

idag gjorde jag ett återbesök i sverige (annars känt som IKEA strasbourg) med några från jobbet. vi handlade julklappar till kvinnorna på home som de ska få på söndag då det är julfest! jag köpte doftljus till yogan och till juldekoration, samt marabouchoklad som får hjälpa till att lindra min hemlängtan såhär i juletider...
på kvällen ringde issouf, jag träffade honom och hans fru och följde med på deras lektion i afrikansk dans (hon deltar, han spelar djembe till) det var rätt så avancerat och svårt men otroligt kul, jag försökte att hänga med så bäst jag kunde, insåg att jag verkligen saknar att dansa. kom hem sent och insåg att jag har franskaläxa till imorgon. ska beskriva livet på en drömö. i konditionalis. godnatt.

veckan

jobbveckan har innehållit julpyssel, kakbak och gympa. igår var jag med på "conseil de vie social", ett möte med representanter från personalen och från de boende på home, där jag bland annat presenterade mina aktiviteter. dessutom har jag i veckan träffat issouf, en familjevän från burkina faso som nu bor här i strasbourg och som jag inte har träffat sen jag var tolv år, och (igår) besökt kehl i tyskland (man kan gå dit, det tar 20 min från den sista spårvagnsstationen) tillsammans med matthias.
nu är det fredag. det ska julpysslas mer på jobbet och sen är det fest!

RSS 2.0